ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει η Γενική Αίματος;

Η γενική αίματος περιλαμβάνει τη μέτρηση του αιματοκρίτη, των ερυθροκυτταρικών δεικτών, των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και κάποιων παραμέτρων των αιμοπεταλίων.

Μπορούμε να πιούμε νερό πριν την αιμοληψία;

Ναι, το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει ένα γενικό check up;

Οι συνήθεις εξετάσεις ενός check up περιλαμβάνουν: Γενική Αίματος, Σάκχαρο, Ουρία, Ουρικό Οξύ, Κρεατινίνη, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL-χοληστερίνη, LDL-χοληστερίνη, AST, ALT, γGT.

Σε άνδρες άνω των 40 ετών, συνίσταται και το PSA (προστατικό αντιγόνο).

Tι πρέπει να προσέξω για να κάνω Γενική Ούρων;

Η γενική ούρων καλό είναι να γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ούρα από την επόμενη ούρηση. Αφού πλύνουμε την περιοχή με απλό σαπούνι, συλλέγουμε το μέσο της ούρησης σε ουροσυλλέκτη. 10-15 ml είναι αρκετά. Τα ούρα πρέπει να προσκομιστούν σε χρόνο μικρότερο από 1 ώρα ή αν καθυστερήσουν να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

Οι αιμοληψίες γίνονται μόνο το πρωί;

Η αιμοληψία για τις συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σίδηρος κ.λπ.) καλό είναι να γίνεται πρωινές ώρες, ώστε να είναι ο εξεταζόμενος νηστικός τουλάχιστον 12 ώρες. Επίσης κάποιες εξετάσεις επηρεάζονται από την ώρα της ημέρας  όπως π.χ. ο σίδηρος. Οι υπόλοιπες εξετάσεις μπορούν να γίνουν και τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας του εργαστηρίου.

Είναι αναγκαία η επικοινωνία με το εργαστήριο και το κλείσιμο ραντεβού πριν έρθω για εξετάσεις;

Δεν είναι αναγκαίο να κλείσει κανείς ραντεβού για τις περισσότερες εξετάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις (πχ. αιμοληψία σε βρέφη), καλό θα ήταν να κανονιστεί ένα ραντεβού από πριν για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας.

Μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου πριν την αιμοληψία;

Επειδή κάποια φάρμακα (όπως τα σαλικυλικά, η κορτιζόνη, τα αντιεπιληπτικά κ.α.) παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης, καλό είναι να μην παίρνονται φάρμακα πριν την αιμοληψία. Οπωσδήποτε δεν πρέπει να λαμβάνεται πριν την αιμοληψία η θεραπεία για το θυρεοειδή εκτός αν ο ενδοκρινολόγος έχει συστήσει διαφορετικά. Τα φάρμακα για την πίεση δεν επηρεάζουν την πλειονότητα των εξετάσεων.

Πόσες ώρες πρέπει να είμαι νηστικός για να κάνω check up;

Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε νηστεία 10 - 12 ώρες από τροφή (και χυμούς, καφέ, μαστίχες, καραμέλες) πριν την αιμοληψία. Καλό είναι να υπάρχει αποχή από αλκοόλ 2-3 ημέρες.

Η εξέταση κολπικού εκκρίματος χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Είναι προτιμότερο να πλυθούμε σπίτι μας από την προηγούμενη το βράδυ με το σύνηθες σαπούνι (όχι αντισηπτικό) που χρησιμοποιούμε για την ατομική υγιεινή μας. Συνιστάται η αποφυγή σεξουαλικής επαφής την ημέρα της εξέτασης.

Πώς συγκεντρώνω ούρα 24ώρου;

Δε συλλέγετε τα πρώτα πρωινά ούρα. Η δεύτερη ούρηση και όλες οι υπόλοιπες θα συλλεγούν σε ειδικό δοχείο (ουροσυλλέκτη), το οποίο θα προμηθευτείτε από φαρμακείο. Πρέπει να συλλεχθεί μέχρι και η πρώτη πρωινή ούρηση της επόμενης ημέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεύτερο δοχείο, εφόσον χρειαστεί. Δεν πρέπει να παραλειφθεί καμία ούρηση, γιατί τότε θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της συλλογής, τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.

Οι εξετάσεις για θυρεοειδή και καρκινικούς δείκτες μπορούν να γίνουν πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας;

Η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Δε χρειάζεται νηστεία.